Annons

Annons

Är det brittsommar eller indiansommar?

Det är sommarvärme en bra bit in i september, och genast kan man läsa i tidningarna om begrepp som brittsommar och indiansommar. Varifrån kommer egentligen de uttrycken?

Enligt SMHI är de båda begreppen ”i allt väsentligt det samma”, men det råder inte helt samstämmiga uppgifter om den saken. Orden har fått fäste i språket vid olika tillfällen, och har lite differerande bakgrund.

Annons

Brittsommar syftar ursprungligen på dagarna kring brittmäss, heliga Birgittas dag den 7 oktober. Alltså ungefär fortfarande en månad bort.

Indiansommar är däremot som begrepp inte knutet till något speciellt datum. Det är belagt enligt vissa källor sedan slutet av 1700-talet och är en direktöversättning från amerikansk engelska. En förklaring till uttrycket är att dessa väderperioder finns i norra delarna av Amerika, i de områden som då beboddes av ursprungsbefolkningen. Vanligtvis ska dock indiansommar föregås av kallt höstväder, vilket inte har varit fallet i stora delar av landet hittills.

Så, är det då indiansommar eller brittsommar? Ja, det beror väl lite på hur man definierar det, men varmt är det i alla fall.

Läs också

(85)
(0)

Kommentera
KrysslösarenÖppettider på Kundservice

Välkommen att ringa oss

Vardagar kl 8-20
Helger kl 10-16
042-444 30 36

Har du frågor om din prenumeration?

Hitta svar på dina frågor här
Annons

PÅ TAL OM KRYSS

Annons

Laddar