15 januari – ett wiktigt internetdatum

Det digitala uppslagsverket Wikipedia fyller i dag moppe. Det vill vi flitiga användare på korsordsredaktionen uppmärksamma.

Samtidigt som januari fyller 15 så gör alltså Wikipedia, den för många viktigaste kanalen till snabb (“wiki” betyder just snabb på hawaiiska)  faktakoll, detsamma. 15 år har det gått sedan internetentrepenören  Jimmy Wales grundade det digitala uppslagsverket tillsammans med filosofen Larry Sanger. Det blev snabbt flitigt använt och redan den 23 maj 2001 skrevs den första artikeln på svenska och i dag är svenska, baserat på antal artiklar, det näst största språket på Wikipedia.

Annons
Gilla Allakorsord på Facebook

Framgångsfaktorn ligger så klart i användarvänligheten, att vem som helst kan skriva och uppdatera en artikel i uppslagsverket. Världen över sitter det välmenande wikipedianer, som de kallas, och ser till att allting är korrekt. Och de har en del att göra. För det har naturligtvis också en baksida att vem som helst kan göra ändringar, även om det är en relativt liten grupp som ställer till problem. Men det har fått till följd att många fortfarande, med visst fog ska sägas, är skeptiska till sanningshalten på sajten. Den mest ändrade artikeln på hela Wikipedia är för övrigt den om George W. Bush som ändrats över 45 000 gånger.

Vi på korsordsredaktionen använder Wikipedia flitigt när vi faktakollar kryssen. Vi dubbelkollar givetvis med källor som NE med flera, men det är mer regel än undantag att den bästa och mest korrekta informationen hittas på Wikipedia. Och vem vågar i dag med tvärsäker nonchalans “gubbgoogla”, alltså att spekulera om fakta, när svaret oftast bara finns en Wikipedia-artikel bort?

Men allting är inte kalla fakta på Wikipedia. Det finns en hel del att läsa enkom för ditt höga nöjes skull, så varför inte fira 15-årsdagen med att dyka ner i dessa underhållande kuriosaartiklar.

(29)
()

Kommentera
KrysslösarenÖppettider på Kundservice

(helgfria vardagar klockan 08.00 – 18.00) E-post: tankesport@keesing.com Tel: 08-12 88 88 00 Keesing Sverige AB Att: Kundservice Erik Dahlbergsallén 15 115 20 Stockholm


PÅ TAL OM KRYSS


Laddar