Ett vädermärke för slaskhinken

Andersdagen ska enligt bondepraktikan ge en vink om det blir en vit jul. Slask den 30 november bådar därmed för snö på julafton.

andersbraskar

Tror Anders Lundin på en braskande jul?

I Bondepraktikan står det att “Anders braskar julen slaskar”. Med andra ord: Om det är så kallt den 30 november att det braskar (knastrar under fötterna av snö eller frost) så blir det förhållandevis ljumt blidväder på julafton. Och vice versa.

Annons

SMHI får varje år vid den här tiden frågor om hur mycket sanning det finns i detta vädermärke som funnits med åtminstone sedan 1800-talet. Och statistiken visar entydigt att uttrycket inte har något existensberättigande i dagens meteorologi. Man kan på rent logiska grunder avfärda den som allmängiltig regel. I vissa delar av landet är det betydligt större sannolikhet för vinterväder än i andra delar. Det gäller såväl på Andersdagen som på julafton.

Gilla Allakorsord på Facebook

Men visst är det roligare att hoppas på snöflingor i jultomtens skägg, så alla tecken som pekar i den riktningen är av godo. Låt mig därmed slå fast att det blir en vit jul. Med “någonstans i Sverige” skrivet på en brasklapp.

Mera väder:
Brittsommar eller indiansommar?
Groundhog Day – om vårens ankomst

Text: Dennis Ernst

(28)
()

Kommentera
KrysslösarenÖppettider på Kundservice

(helgfria vardagar klockan 08.00 – 18.00) E-post: tankesport@keesing.com Tel: 08-12 88 88 00 Keesing Sverige AB Att: Kundservice Erik Dahlbergsallén 15 115 20 Stockholm


PÅ TAL OM KRYSS


Laddar