Eufemismer – dagens noaord

Förr användes omformuleringar för att komma undan olycka. I dagens samhälle används omformuleringar på ett helt annat sätt.

Gråben?

Gråben?

Noaorden, eller noanamnen som de kallas ibland, är benämningar på något som enligt folktron anses vara olycksbringande. Klassiska sådana är till exempel varg och gråben i stället för det äldre ulven precis som tordön och godfar för åskan.

Annons

Ordet noa har polynesiskt ursprung och betyder ungefär ”fri från tabu”, alltså något som är riskfritt att använda för att inte locka fram det olycksdrabbande. Dessutom användes noaord flitigt inom jakt och fiske eftersom man hade föreställningen att djuren förstod mänskligt språk, därför benämnde till exempel säljägaren sälen för fisk.

Gilla Allakorsord på Facebook

I dagens samhälle är kanske inte behovet av just noaord överväldigande, men många av dem använder vi än i dag och bruket med omskrivningar av ord är högst levande med dagens eufemismer. Inte minst hittar vi dem i arbetslivet med förskönande omformuleringar av arbetstitlar som lokalvårdare för städare och miljöarbetare för sopgubbe, för att inte tala om alla titlar som lånats in från engelskan (sales manager, key account manager osv.)

Krysslösare brukare vara experter på att lista ut kluriga omskrivningar i korsordens nycklar så du känner nog igen en eufemism när du ser den. Vissa kanske skulle kalla det att vara misstänksam, men jag ser det – förskönande förvisso – som ett sunt intresse för ordlekar.

(0)
()

Kommentera
KrysslösarenÖppettider på Kundservice

(helgfria vardagar klockan 08.00 – 18.00) E-post: tankesport@keesing.com Tel: 08-12 88 88 00 Keesing Sverige AB Att: Kundservice Erik Dahlbergsallén 15 115 20 Stockholm


PÅ TAL OM KRYSS


Laddar