Om legend vs legendar

På tal om kryss MKR 1/2015shutterstock_93512179

Kryssföremålet i Porträttet gav upphov till en diskussion här på redaktionen om begreppen legend och legendar. Någon menade att sångerskan som krysset handlar om är ”en riktig legend”. Det blev så klart direkt mothugg:

Annons

”Kan en verklig person verkligen vara det? Då heter det väl legendar?”

Ja, hur ligger det egentligen till med de här begreppen när det handlar om personer? Jag kan konstatera att det senare är hyfsat nytt i sammanhanget; först 1998 kom det med i SAOL, men redan 1964 fanns det med i en text i Dagens Nyheter. Och legendar har och har haft sitt starkaste fäste i sportens och sportjournalistikens värld där det används om personer som uträttat stordåd, gärna över en längre tidsperiod. Troligtvis har det utvecklats ur adjektivet legendarisk.

Annons

Gilla Allakorsord på Facebook

När man läser vad som skrivits i ämnet står det klart att legend har en betydligt starkare ställning, både vad gäller hur brett användandet är och hur mycket kraft men lägger in i ordet. Det visar sig också i begreppskonstruktionen ”levande legend”. Den konstruktionen implicerar dessutom att en legend i första hand inte är i livet, medan det motsatta förhållandet verkar gälla för legendar, som har den fördelen att det tvivelsutan visar att det är en person och inte sägen det handlar om.

Huruvida sångerskan, som varken är nu levande eller idrottare, ska betecknas som en legendar är nog en fråga som kan fortsätta att diskuteras.

(0)
()

Kommentera
KrysslösarenÖppettider på Kundservice

(helgfria vardagar klockan 08.00 – 18.00) E-post: tankesport@keesing.com Tel: 08-12 88 88 00 Keesing Sverige AB Att: Kundservice Erik Dahlbergsallén 15 115 20 Stockholm


PÅ TAL OM KRYSS


Laddar