Vilket nyord är din favorit från 2015?

Språkrådets nyordslista berättar en hel del om både året 2015 och var vi befinner oss just nu.

I dag presenterade Språkrådet och Språktidningen sin nyordslista för 2015, ett år som få lär minnas tillbaka till med glädje. Politisk instabilitet, krig och terror har varit ständigt närvarande ämnen i vår vardag under större delen av året. Men det har inte satt lika stor prägel på nyordslistan. Och det finns det en förklaring till.

Annons

– Krig, terror och flyktingar är tyvärr inga nya fenomen. Därför har få helt nya ord skapats på det här området under året. Däremot bildas nya sammansättningar. Terrorresa har till exempel aktualiserats i samband med förslag på ny lagstiftning och rapporter om svenskar som ansluter sig till terrorgrupper, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör vid Språkrådet i ett pressmeddelande.

Annons

Gilla Allakorsord på Facebook

I stället har många av nyorden präglats av teknikutvecklingen. Exempel på sådana är groupie, klickokrati, rattsurfa, robotjournalistik och svischa.

Bland nyorden kan man också utläsa en del av de rådande trenderna i samhället. Ord som dumpstra, ståpaddla, cosplay eller vejpa har alla varit med ett tag, men dessa trender har fått ett genomslag i medierna under 2015. 

Det återstår att se om något av orden dyker upp i några av våra korsord under året. Jag har i alla fall redan nu en klurig nyckel till svajpa.

Här kan ni läsa hela listan med förklaringar till orden.

Läs också om förra årets nyordlista här. Har några av fjolårets nyord överlevt? Jag kan konstatera att mitt önskemål om den böjvänliga formen kviss för quiz fick inget gehör, så jag får försöka använda det rejält under 2016 i stället och hoppas på nästa års nyordslista.

Vilket ord är din favorit bland nyorden?

(14)
()

Kommentera
KrysslösarenÖppettider på Kundservice

(helgfria vardagar klockan 08.00 – 18.00) E-post: tankesport@keesing.com Tel: 08-12 88 88 00 Keesing Sverige AB Att: Kundservice Erik Dahlbergsallén 15 115 20 Stockholm


PÅ TAL OM KRYSS


Laddar