Annons

Om Språkrådets nyordslista 2014

Lasagne

Hästlasagne?

Varje år släpper Språkrådet i samarbete med Språktidningen en lista över de ord som etablerat sig i svenskan under året. Vi på Mästarkryss brukar sällan jäkta med att få in de orden i våra kryss, men för den som är språknörd är listan onekligen intressant att studera.

Annons

2013 tog sig bland annat 5:2-diet, hästlasagne och mobilmissbruk in på listan. Om inte annat så fungerar nyorden och nyordslistan som en fascinerande tidsmarkör.

Gilla Allakorsord på Facebook

Med andra ord kanske det finns de som om tio år kommer att skaka på huvudet åt hur de hetsade med oregelbunden kost. Och kanske är det ännu fler som fnissar igenkännande åt den på förhand oväntade ordsammansättningen hästlasagne, om den rätten mot förmodan inte hittar sin plats på restauranger det kommande decenniet.

Annons

Vilka tidsmarkörer fanns det då för tio år sedan på nyordslistan? Jo, exempelvis curlingförälder, vuxenvälling (caffe latte), mp3-spelare och köttberg.

Jag kan konstatera att åtminstone curlingförälder har haft – och har fortfarande – en tydlig funktion att fylla och är högst aktuellt i vårt språkbruk, medan de övriga tre orden var begrepp som dök upp och försvann sedan ut i periferin av olika anledningar.

Till nästa år hoppas jag som är frågesportstokig att vi kan välkomna kviss, en försvenskad version av svårböjliga anglicismen quiz, till nyordslistan.

Vilka ord vill ni se på nyordslistan?

(0)
(0)

Kommentera
KrysslösarenÖppettider på Kundservice

Välkommen att ringa oss

Vardagar kl 8-18
042-444 30 36

Har du frågor om din prenumeration?

Hitta svar på dina frågor här

Annons

PÅ TAL OM KRYSS

Annons

Laddar