Julskinkan är en central och klassisk rätt på det svenska julbordet. På det danska står det däremot en annan – för dansken lika klassisk – rätt. Vilken?
Rød pølse med brød
Rødgrød med fløde
Flæskesteg med sprøde svær
Smørrebrød
Blana är en blandning av vispad grädde och messmör, gärna med en gnutta kanel. I vilket landskap är detta en vanlig rätt på julbordet?
Västerbotten
Närke
Ångermanland
Gästrikland
Den rökta ålen är numera en sällsynthet på julbordet. Varför?
Det är inte nyttigt med så fet mat
Den är utfiskad
Det är äckligt
Det är för få som vet hur man röker ål
O P Andersson är den mest sålda snapsen i Sverige, med en kryddning som passar utmärkt till t ex sill. Vilken krydda finns inte i O P Andersson?
Kummin
Anis
Fänkål
Malört
Janssons frestelse är ett måste på många julbord. Det går dock att byta ut ansjovisen mot ett vegetariskt alternativ, t ex champinjoner eller svarta oliver. Vad kallas den då?
Hanssons frestelse
Grönstons frestelse
Karlssons frestelse
Johanssons frestelse
Den som hittar mandeln i gröten får …
… vara tomte
… duka av julbordet
… gifta sig kommande år
… välja en klapp av vem som helst vid bordet
På julaftons eftermiddag kommer Kalle Anka. I en av filmerna får vi se Långben studera när Musse och Kalle äter någonting på ett speciellt sätt som är tänkt att likna valsen på en skrivmaskin (ett skämt som idag nog går över huvudet på de flesta moderna barn). Vad är det de äter?
Gröt
Majskolv
Ost
Sparris
Glögg är en klassisk juldryck, med alldeles speciell kryddning. Fast på senare år har Blossa varje jul gjort en speciell årgångsglögg med en ny smak varje år. Vilken smak har glöggen 2016?
Lingon
Ingefära
Kråkbär
Saffranjulöl
På många julbord serveras en dryck gjord på porter, portvin och sockerdricka. Vad heter denna dryck?
Julöl
Mumma
Glühwein
Svagdricka
I södra Sverige är det vanligt med anrättning bestående av grönkål, skinkspad och grädde. Vad heter den?
Brunkål
Långkål
Gräddkål
Julkål
Visa Resultat