Skyltarna som berör svenska folket

Fru Gårman i Ludvika vållar heta känslor i kommentarsfälten. Och trafikskyltar är ett kärt ämne som kan locka både till skratt och tandagnisslan. Vi har listat några som verkligen fångar uppmärksamheten.

Fru Gårman i Ludvika väcker känslor. Bild: Facebook, Ludvika kommun

Det manliga monopolet vid svenska övergångsställen bröts redan 2008. Då tog Transportstyrelsen fram en kvinnlig variant till Herr Gårman för att tjänstgöra i svenska kommuner. En variant i Uppsala sattes upp 2012 men fick skruvas ner igen eftersom kjolen var osedligt kort och bysten för yppig, enligt UNT.

Annons

Även om jämställdhetsarbetet i Sverige pågått ett tag vid det här laget är skyltarna, av allt att döma, inte helt okontroversiella ändå.

Ordvitsen förlorad

I Ludvika berättade kommunen häromdagen att flera centralt placerade Herr Gårman pensionerats för att ersättas av fruar på skylten. På Dalarnas Tidnings Facebooksida har kommentarerna om de nya skyltarna haglat. Åsikterna går från “Herregud, har de inget viktigare att lägga pengarna på?” till rena applåder och “Så länge ni reagerar som ni reagerar på en kvinna på en skylt som ni i detta kommentarsfält gör är det ett stort tecken på att kvinnan på skylten behövs”.

Annons

Gilla Allakorsord på Facebook

Någon kommenterar att själva ordvitsen Herr Gårman (Här går man) dock går förlorad i könsbytet.

“Lathet inget funktionshinder”

Oavsett om skyltarna väcker glädje eller ilska så är det uppenbart att skyltar i trafiken berör. Häromåret fick till exempel en variant särskilt stor spridning. På flera håll i Sverige rapporterades det om att skyltar för handikapp-parkering fått tillägget “Lathet är inget funktionshinder”.

Uppfordrande tillägg på p-skylt i Mariefred. Bild: Facebook

Skylten dök bland annat upp utanför Systembolaget i Örkelljunga och ska haft så bra effekt att Kristdemokraterna i närbelägna Klippan la ett förslag om att inför tillägget även där, skriver HD.

Ortsnamn som berör

På den mer garviga bogen finns ortsnamn som lockar till fniss. Byar som Porrarp (Skåne) och Snorrslida (Halland) är givet selfiematerial vid vägen. Porrarp har till och med fått skylten stulen vid ett eller flera tillfälle.

Ur ett internationellt perspektiv kan man dock tänka sig en och annan inbromsning vid skyltarna till Dildo (Kanada) och Batman (Turkiet).

Skylten till Porrarp är ett kärt motiv på sociala medier.

LÄS MER om Sveriges roligaste kommunslogans

LÄS MER om Sveriges roligaste ortsnamn

Allas samlingssida med skylthumor från när och fjärran

TEXT: Henrik Högström

(0)
()

Kommentera
KrysslösarenÖppettider på Kundservice

(helgfria vardagar klockan 08.00 – 18.00) E-post: tankesport@keesing.com Tel: 08-12 88 88 00 Keesing Sverige AB Att: Kundservice Erik Dahlbergsallén 15 115 20 Stockholm


PÅ TAL OM KRYSS


Laddar